Kawa z korzenia cykorii – dlaczego warto ją pić, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania

Kawa z korzenia cykorii

Kawa z cykorii to zdrowa alternatywa dla klasycznej kawy. Nie ma ona kofeina w składzie, ale i tak posiada właściwości pobudzające. Jej pozytywny wpływ na organizm człowieka był znany już w starożytności. Wykorzystywano wówczas cykorię do oczyszczania, usuwania toksyn i leczenia dolegliwości skórnych. Jakie dokładnie wartości odżywcze i zdrowotne ma kawa z cykorii? Dlaczego warto ją pić? I co jeszcze warto o niej wiedzieć? O tym wszystkim piszemy w poniższym artykule.

Cykoria

Cykoria to warzywo, które, choć posiada wiele właściwości zdrowotnych, nie cieszy się dużą popularnością. A na pewno nie w Polsce. A szkoda, bo dodając go do potraw, może dostarczać organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych.

Cykoria to roślina zielna, która należy do rodziny astrowatych. W Polsce jest najczęściej roślina dwuletnią. W pierwszym roku swojego wzrostu tworzy tzw. rozetę liściową oraz korzeń spichrzowy. Korzeń ostatecznie może osiągnąć długość około 30 centymetrów. W drugim roku cykoria wypuszcza pęd kwiatostanowy. Roślina rozkwita na około dwa miesiące. Na świecie występuje aż osiem gatunków warzywa, jednak najczęściej spotykaną jest Cythorium Intybus. Jej charakterystyczną cechą są jasnoniebieskie kwiaty. Jadalną częścią rośliny jest wyrastająca z korzenia główka.

Cykoria jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zawiera w sobie między innymi magnez, żelazo, potas, cynk, karoten czy kwas foliowy. Korzystnie oddziałuje na organizm człowieka i pobudza apetyt. Wspomaga pracę nerek i wątroby, pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek oraz obniża poziom cholesterolu. Nie ma wysokiego indeksu glikemicznego, dlatego jest idealna dla osób, zmagających się z cukrzycą. Coraz częściej jest stosowana jako bezkofeinowa alternatywa dla klasycznej kawy.

Kawa z korzenia cykorii
Źródło: Pexels

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii nie tylko jest pyszna w smaku, ale posiada też niepowtarzalny aromat. Gdy dodamy do tego wszystkie jej właściwości odżywcze i zdrotowne, powstaje nam trio doskonałe.

Kawa z cykorii otrzymywana jest z prażonego korzenia warzywa. Mimo braku kofeiny wykazuje działanie lekko pobudzające. Smakuje na ciepło i na zimno. Nawet stosowana w większych ilościach nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm i zdrowie. Idealnie pasują do niej mleka roślinne i przyprawy, które wzbogacą ją o wyjątkowy aromat, jak na przykład goździki. Warto dodać też kardamon, wanilię czy cynamon. Możliwości eksperymentowania jest sporo. Aby wzmocnić działanie zdrowotne cykorii, eksperci zalecają zrezygnowanie z cukru, w zamian za łyżeczkę miodu. Kawa z cykorii to zdrowa alternatywa klasycznej kawy i urozmaicenie naszej codziennej diety.

Kawa z cykorii
Źródło: Pexels

Właściwości kawy z cykorii

Kawa z korzenia cykorii to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdują się w niej:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2);
  • Witamina C;
  • Magnez,
  • Potas;
  • Żelazo;
  • Sód;
  • Fosfor;
  • Karoten;
  • Kwas foliowy;
  • Cynk;
  • Mangan.

Cykoria pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, nerwowy i moczowy. Oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga piękny i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Korzeń cykorii hamuje rozwój i powstawanie wielu poważnych chorób i dolegliwości. Pomaga zapobiegać chorobom cywilizacyjnym jak cukrzyca czy nowotwory.

Mimo braku kofeiny w składzie wykazuje działanie lekko pobudzające. Kawę z cykorii moga pić kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby z nadciśnieniem, cukrzycą czy wysokim cholesterolem. Cykoria zmniejsza poziom cholesterolu i ma niski indeks glikemiczny. Tylko nieznacznie podnosi poziomu cukru we krwi. Nie zawiera tłuszczów i ma śladowe ilości węglowodanów.

Kawa z cykorii wspomaga przemianę materii, wspomaga wypróżnianie i pomaga zachować prawidłową mikroflorę jelitową. Działa jak probiotyk, chroniąc układ pokarmowy przed drobnoustrojami. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Sprawia to, że pokarmy są lepiej trawione i wchłaniane. Warto, by kawę z cykorii, do swojej codziennej diety włączyły osoby, zmagające się z nadwagą. Cykoria jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Dlatego jest świetnym zamiennikiem klasycznej kawy.

Wiele kawie z cykorii zawdzięcza również układ immunologiczny. Kawę z cykorii warto pić podczas infekcji, gdyż zaopatruje ona organizm w potrzebne witaminy i minerały, które budują odporność. Cykoria chroni przed chorobami sezonowymi, zwalcza wirusy i bakterie. Z kolei jej pozytywny wpływ na układ nerwowy przejawia się głównie w tym, że kawa z cykorii może zapobiegać wystąpieniu udaru czy Alzheimera.

Kawa z korzenia cykorii
Źródło: Pexels

Jak przygotowac kawę z cykorii

Poniżej przedstawiamy jedną z możliwości przygotowania kawy z korzenia cykorii. Przepis jest bardzo prosty, a z pewnością urozmaici codzienną dietę.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy z cykorii;
  • łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 4 łyżki mleka sojowego;
  • Wanilia;
  • Woda.

Przygotowanie:

Kawę z cykorii zalewamy gorącą wodą. Ważne, aby nie był to wrzątek. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki. Możemy dodać równiez inne. Taką kawę można pić na ciepło, ale również zimna będzie smakować znakomicie. Po wystygnięciu, w letnie upały, dobrym pomysłem będzie dodanie do niej kostek lodu.